Kuinka saat mahdollisimman paljon
irti kitaraharjoittelustasi

On varmasti itsestään selvää, että tullaksesi hyväksi kitaransoittajaksi, sinun tulee harjoitella. Kukaan ei ole ollut hyvä kitaristi sillä hetkellä, kun on ottanut kitaran ensimmäistä kertaa elämässään syliin. Ei edes kukaan kuuluisista kitarasankareista tai sinun mahdollisista kitaraidoleistasi. Hyvän soittotaidon eteen on aina täytynyt tehdä jotain.

Taito tulee harjoittelulla. Toistojen kautta. Tämä on laki, jota ei valitettavasti pysty rikkomaan, vaikka kuinka haluaisi. Olen monesti kuullut meidänkin oppilaiden toteavan: “Ei tähän näköjään ole mitään oikotietä, pitää vain harjoitella”. Näinpä, oikoteitä ei ole.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse harjoitella tuntikausia päivittäin tullaksesi hyväksi soittajaksi ja saavuttaaksesi sellaisen soittotaidon tason, johon olet itse tyytyväinen. Kun puhutaan harrastajasoittajasta, jolla on elämässään kaikenlaisia muitakin velvollisuuksia, ei sellainen harjoittelumäärä ole useimmiten edes mahdollista. En minäkään pysty enää käyttämään tuntikausia joka päivä kitaraharjoitteluun.

Vaikka kyseessä olisikin harrastus eikä tavoitteena olisi ammattilaisuus, väitän ettei kukaan harrastajasoittaja sanoisi: “En haluaisi olla yhtään parempi soittaja. En missään nimessä haluaisi pystyä soittamaan kaikkia niitä asioita, joita en pysty tällä hetkellä soittamaan!”. Harrastuksesta saa enemmän ja enemmän irti, mitä paremmaksi soittajaksi tulee. Siksi harrastajatkin usein haluavat harjoitella kehittääkseen taitojaan: jotta he pystyisivät nauttimaan soittamisesta enemmän.

Seuraavaksi esittelen sinulle tärkeitä perusasioita harjoittelusta, joilla saat moninkertaistettua kitaraharjoittelusi hyödyn. Vaikka jotkin näistä voivat olla sinulle jo entuudestaan tuttuja asioita ja saatat ehkä pitää niitä itsestäänselvyyksinä, kysy jokaisen asian kohdalla: “Toteutanko minä tätä omassa kitaraharjoittelussani tällä hetkellä?”. Jos vastauksesi on ei, tiedät mitä tehdä, jotta saat kitaraharjoittelustasi enemmän irti.

Aloitetaan!

1. Pidä soittovälineet helposti saatavilla.

Tämä on ehdoton numero 1, josta täytyy pitää huolta. Tästä kaikki lähtee. Olen kuullut niin monta kertaa selityksen, jotakuinkin näillä sanoilla: “...mutta, kun se kitara pitää kaivaa sieltä laukusta ja piuha kaapista..” ja vahvistin ties mistä ja kuulokkeetkin ovat hukassa.

Tässä syy siihen, miksi tämä on ensimmäinen kohta tässä oppaassa: Kun soittovälineet ovat helposti saatavilla, harjoittelu on helppo aloittaa ottamalla kitara syliin ja napsauttamalla vahvistin päälle. Tällöin kynnys harjoittelemiseen on todella matala. Jos joudut ensin käyttämään 15 minuuttia soittovälineiden roudailuun, asenteluun ja kytkemiseen ym., harjoittelu jää tekemättä todella helposti.

Järjestä siis itsellesi tila, jossa voit istua alas, ottaa kitaran syliin, napsauttaa vahvistimen päälle ja olet heti valmis aloittamaan harjoittelun. Tai järjestä vähintäänkin sellainen tilanne, että kitara on helposti saatavilla, jotta voit alkaa harjoittelemaan nopeasti vaikka ilman vahvistinta.

Olen itse kokenut tämän lukuisia kertoja: Kun minulla on ollut soittovälineet valmiiksi helposti saatavilla, olen harjoitellut automaattisesti paljon enemmän, kuin tilanteissa joissa esimerkiksi kitarani on ollut laukussa tai kaapissa. Moni meidän kitaraoppilaistamme on myös huomannut saman ilmiön omalla kohdallaan.

Onko soittovälineesi helposti saatavilla, jotta sinun on helppo aloittaa harjoittelu? Jos vastaus on ei, tämä on ehdottomasti tärkein asia, joka sinun tulee ratkaista aivan ensimmäisenä. Suosittelen jatkamaan tämän oppaan lukemista vasta sen jälkeen. Jos tämä ensimmäinen asia ei ole kunnossa, et valitettavasti pysty hyödyntämään kunnolla oppaan muita ohjeita.

Tämän asian merkitystä ei saa aliarvioida. Ei kannata turhaan tehdä kitaraharjoittelusta jo valmiiksi vaikeampaa.

2. Pidä soittoaika ja harjoitteluaika erillään.

Kun sinulla on tietty määrä aikaa käytössäsi kitaran kanssa, käytä osa siitä harjoitteluun ja käytä osa kitaran soittamiseen. Eli soittamisesta ja musiikista nauttimiseen sekä musiikin luomiseen.

Jos aina pelkästään harjoittelet, et koe hetkiä, joissa pääsisit pelkästään nauttimaan ja fiilistelemään itse soittamista ja musiikkia. Jos soittelet aina vain niitä asioita ja kappaleita, mitä jo osaat, et vastaavasti ikinä keskity kunnolla harjoittelemaan. Tällöin taitosi eivät kehity ja jäät helposti junnaamaan paikoillesi.

Sinun täytyy löytää itsellesi sopiva tasapaino harjoittelun ja soittamisen välille. Tuskin aloit soittamaan kitaraa seuraavasta syystä: “Halusin alkaa soittamaan kitaraa, koska pidän HARJOITTELUSTA ja siitä, kuinka saan puskea harjoittelussa itseni epämukavuusalueelle ja kuormittaa keskittymiskykyäni äärirajoilleen niin, että aivoni ovat sulaa vahaa sen jälkeen.” Ei.

Kyllä se taitaa olla niin, että jokainen meistä haluaa soittaa kitaraa, koska diggailee musiikista ja sen aikaansaamista tuntemuksista, hyvästä fiiliksestä. Musiikin soittaminen ja luominen ovat juuri näitä asioita. Harjoittelun lisäksi myös fiilistelylle täytyy järjestää oma aikansa soittoharrastuksessa. Tämä on tärkeää motivaation kannalta.

Mitä tapahtuu, jos et erikseen määrittele soittoaikaa ja harjoitteluaikaa, vaan fiilistelet silloin, kun itseäsi huvittaa?

- Et todennäköisesti harjoittele tarpeeksi, jolloin et kehity niin hyvin kuin voisit.
- Tai sitten keskityt pelkästään harjoitteluun ja unohdat kokonaan soittamisesta nauttimisen. Tämä voi alkaa syömään motivaatiotasi.

Tämä on tietysti niin henkilöstä riippuvaista. Jotkut ihmiset saavat paljon kiksejä harjoittelusta ja siitä, kun metronominopeus kipuaa viikottain pari pykälää ylöspäin. Jotkut haluavat fiilistellä enemmän. Tärkein pointti on se, että määrittelet sen, milloin harjoittelet ja milloin nautit soittamisesta/säveltämisestä.

Yksinkertainen esimerkki: Sanotaan, että sinulla on 5 päivää viikossa, jolloin pystyt käyttämään aikaa kitaran kanssa. Voisit keskittyä harjoitteluun neljänä päivänä ja yhtenä päivänä voisit keskittyä vain soittamaan osaamiasi riffejä/kappaleita, jamittelemaan ja improvisoimaan tai luomaan omaa musiikkia. Eli toisin sanoen: Yhtenä päivänä keskityt nauttimaan harjoittelun tuloksista.

Huomaat varmasti eron soittomotivaatiossasi, jos noudatat tätä perusperiaatetta.

3. Säännöllisyys ratkaisee.

Usein kitaristit keskittyvät harjoittelussaan pelkkään määrään, mutta kokonaismäärää tärkeämpää on harjoittelun säännöllisyys. Lähtökohtaisesti on hyödyllisempää harjoitella lyhyempiä treenisessioita useammin, kuin pitkiä treenisessioita harvemmin. Tässä syyt:

1) Saat harjoittelustasi ärsykkeen kehittymiselle useammin.

Vaikka saatatkin huomata kehitystä itse harjoittelun aikana, varsinainen kehitys tapahtuu kitaransoitossakin harjoittelusessioiden välissä. Harjoittelun tarkoitus on antaa ärsyke kehittymiselle. Aivot hoitavat lopun treenisession jälkeen.

Yksinkertaistettuna: Harjoittelemalla tarpeeksi säännöllisesti, aivot työstävät soittotaitoasi eteenpäin koko ajan

Tarvitseeko sinun harjoitella 8 tuntia päivässä saadaksesi riittävän suuren ärsykkeen kehittymiselle? Ei todellakaan. Itse pystyn kehittämään taitojani eteenpäin helposti 15 minuutin päivittäisellä harjoittelulla. Se riittää kehittymiseen, jos sen tekee riittävän laadukkaasti.

Tottakai voit käyttää harjoitteluun enemmänkin aikaa ja se onkin suotavaa, jos aikaa vain on käytössäsi. Tämän esimerkin tarkoitus on kannustaa kitaristeja, jotka epäilevät, riittääkö heidän aikansa harjoitteluun. Aivan varmasti riittää.

2) Lyhyemmät harjoittelusessiot ovat tehokkaampia, koska sinun on helpompi ylläpitää keskittymistäsi.

Harjoittelu on tehokasta silloin, kun keskityt kunnolla. Mutta keskittyminen ei ole helppoa. Eikä varsinkaan sen ylläpitäminen. On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan ihmisen keskittymiskyky alkaa heikentyä 10 minuutin intensiivisen keskittymisen jälkeen. Omat kokemukseni tukevat tätä tutkimustulosta.

Kun harjoittelen intensiivisesti vaikeaa asiaa ilman taukoa, aivoni alkavat tuntua pehmeältä muussilta noin 15 minuutin kohdalla, enkä pysty keskittymään enää kunnolla. Keskittymiseni on kuitenkin alkanut heikentyä jo ennen sitä. Jos kuitenkin pidän 10 minuutin jälkeen esimerkiksi yhden minuutin tauon, pystyn keskittymään paljon paremmin koko 15 minuutin ajan.

30 minuutin harjoittelu olisi siis järkevämpää pilkkoa osiin, sen sijaan että harjoittelisi koko 30 minuuttia yhtäjaksoisesti. Kuitenkin jossain vaiheessa, minuutinkin tauoilla, keskittymiskyky alkaa palaa loppuun. Sen jälkeen harjoittelu ei ole enää laadukasta ja hyödyllistä.

Itselläni tämä raja tulee vastaan noin 1-2 tunnin kohdalla. Jos yrittäisin harjoitella 8 tuntia päivässä intensiivisesti, olisi siitä 6-7 tuntia hukkaan heitettyä aikaa, koska en pystyisi keskittymään kunnolla. Tässä ei siis olisi mitään järkeä. Lopulta minulle myös tulisi burn out ihan pelkästä kitaraharjoittelusta, koska se kuormittaisi minua niin paljon ajan mittaan.

Tästä päästään myös mielenkiintoiseen kysymykseen: Onko siis oikeastaan hyötyä yrittää edes harjoitella 8 tuntia päivässä, vaikka se olisi mahdollista ajallisesti? Kitaraharjoittelussakin ilmenee laskeva rajahyöty. Ensimmäinen tunti harjoittelusta on aina se tehokkain. Seuraavista tunneista saatu hyöty pienenee joka tunnilta. Tärkeämpää on keskittyä harjoittelun laatuun.

3) Kun harjoittelet päivittäin, harjoittelusta muodostuu helpommin tapa joka pysyy.

Hyvä nyrkkisääntö on, että sinun tulee tehdä jotain asiaa säännöllisesti 30 päivän ajan, ennenkuin siitä tulee tapa. Tämä pätee myös kitaraharjoitteluun. Jos harjoittelusi ei ole tällä hetkellä säännöllistä, joudut todennäköisesti näkemään enemmän vaivaa harjoitelun aloittamiseksi.

Tämä johtuu siitä, että harjoittelusta ei ole vielä muodostunut sinulle tapaa. Teemme päivittäin asioita, jotka ovat meille tapoja. Näiden tavoiksi muodostuneiden asioiden suorittaminen ei vaadi meiltä juurikaan vaivaa. Koska ne ovat tapoja. Ne tapahtuvat melkolailla automaattisesti.

Kun harjoittelet säännöllisesti tarpeeksi pitkään, harjoittelusta tulee tapa ja siihen tulee rutiini. Tämän jälkeen harjoittelun aloittaminen päivittäin on huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa.

Ota tavoitteeksesi tehdä kitaralla jotain joka päivä seuraavan 30 päivän ajan. Jos sinulla on kova kiire, niin harjoittele edes 5 minuuttia. Näin kitaraan tarttumisesta alkaa muodostumaan sinulle tapa, joka helpottaa harjoittelua ja nopeuttaa soittosi kehittymistä.

4. Hyödynnä kaikki päivästäsi löytyvät lyhyet tyhjät aukot.

Olen huomannut, että monet soittajat yrittävät usein järjestää kalenteriinsa isomman määrän aikaa kerrallaan kitaraharjoittelua varten. Esimerkiksi puoli tuntia, tunnin tai kaksi. Näin pitkiä aukkoja voi kuitenkin olla haastava löytää jokaiselta päivältä. Silloin kannattaa opetella hyödyntämään lyhyitäkin aukkoja päivässä.

Idea on hyvin yksinkertainen. Aina kun sinulla on vaikkapa 5 minuuttia aikaa, nappaa kitara syliin ja harjoittele jotain yhtä asiaa 5 minuutin ajan. Tekniikkaharjoitukset ovat hyviä vaihtoehtoja tämän tyyliseen harjoitteluun. Kun sinulla on soittovälineet esillä ja nopeasti saatavilla, sinun on helppo napata kitara 5 minuutin harjoittelua varten.

Hienous tässä on se, että tällaisia 5 minuutin pätkiä löytyy jokaisesta päivästä. Kun opit hyödyntämään näitä lyhyitä aukkoja päivässäsi, alat melkein huomaamatta keräämään aiempaa suurempia treenimääriä per päivä. Treeniaika on vain jaettu pieniksi palasiksi.

Esimerkki: Harjoitelet yhtenä päivänä 5 minuuttia aamukahvin kanssa, 5 minuuttia päivällä, 5 minuuttia iltapäivällä ja 5 minuuttia illalla. Tässä on jo 20 minuuttia harjoittelua kyseiselle päivälle ja se kerääntyy todella helposti hyödyntämällä 5 minuutin pätkiä ympäri päivää.

Pätkät voivat olla toki pidempiäkin kuin 5 minuuttia. Käytin sitä vain esimerkkinä tässä. On myös ymmärrettävää, että tietyt asiat harjoittelussa ja soittamisessa vaativat enemmän aikaa, jotta niihin pääsee syventymään kunnolla. Mutta todella monia asioita, varsinkin soittoteknisiä asioita, pystyy harjoittelemaan todella tehokkaasti lyhyissä pätkissä.

Muista pitää soittovälineet esillä ja tartu kitaraan aina kun mahdollista. Opettele ulkoa 1-3 erilaista tekniikkaharjoitusta, joita voit harjoitella 5 minuutin treeneissäsi.

5. Harjoittele kitaralla jotain heti aamulla herättyäsi.

Tämä on toiminut itselläni hyvin kitaransoiton lisäksi monessa muussakin asiassa, jonka olen halunnut saada tehdyksi: Teen sen heti ensimmäisenä asiana aamulla. Suosittelen kokeilemaan tätä kahdesta syystä.

Ensinnäkin, kun se on tehty, se on tehty. Ja tästä tulee hyvä aikaansaamisen fiilis, joka voi vaikuttaa koko loppupäivääsi positiivisesti. Jos loppupäivä menee hektiseksi ja huomaat ensimmäisen tyhjän aukon olevan vasta iltayhdeksältä, kun olet väsynyt, oletkin jo tehnyt kitaralla jotain sinä päivänä.

Voit olla soittamatta ilman omantunnon tuskia ja jatkaa harjoittelua seuraavana päivänä, jos olet illalla liian väsynyt. Näin treeni ei jää kuitenkaan kokonaan välistä, kun se on tehty jo aamulla, ja treenien skippaamisesta johtuva negativiinen fiilis ei pääse latistamaan mieltä.

Toinen kohta vähän riippuu henkilöstä, mutta itselläni aamukahvihetki on loistava aika kitaratreenille. Olen silloin virkeänä ja jaksan keskittyä hyvin. Silloin harjoittelu menee hyvin perille. Toisilla tehokkaampi vuorokauden aika voi olla tottakai jokin muu, mutta aamua kannattaa kokeilla.

Kokeile aloittaa 5 minuutilla joka aamu. Kaikki pystyvät harjoittelemaan 5 minuuttia herättyään, no excuses, se on vain järjestelykysymys. Laita vaikka herätyskello soimaan 5 minuuttia aikaisemmin. Jo 5 minuuttia treeniä päivässä on moninkertaisesti parempi kuin 0 minuuttia.

6. Mieti, mitä kaikkea voit harjoitella ilman kitaraa.

Usein ajatellaan, että kaikki kitaransoittoon ja musiikkiin liittyvä harjoittelu täytyisi tehdä kitaran kanssa. Itse asiassa on yllättävän monta kitaransoittoon ja musiikkiin liittyvää asiaa, joita voit harjoitella ilman kitaraa.

Joskus sinulla voi olla päivässäsi tyhjä aukko, mutta kitara ei ole saatavillasi. Silloin on hyvä hetki harjoitella ilman kitaraa. Tässä esimerkkejä:

- Skaalojen/sointujen/arpeggioiden opettelu. Visualisoi mielessäsi, että soitat skaalaa/sointua/arpeggiota otelaudalla. Voit myös piirtää skaaloja/sointuja/arpeggioita paperille otelaudan kuviksi. Tämä kehittää hyvin perus otelautahahmotusta.
- Biisien/harjoitusten ulkoa opettelu. Voit opetella biisin tai harjoituksen ulkoa visualisoimalla ennenkuin edes kokeilet sitä kitaralla. Kuvittele mielessäsi, kuinka soitat kyseisen biisin/harjoituksen otelaudalla.
- Musiikin teoria. Voit kerrata musiikin teoriaa mielessäsi. Voit visualisoida sointujen rakentamista ja sävellajin sointujen soittamista otelaudalla.

Jos harjoittelet esimerkiksi näitä asioita ilman kitaraa, voit keskittyä muihin asioihin silloin, kun sinulla on kitara käytettävissäsi. Tehokasta ajankäyttöä!

Harjoittele otelaudan visualisointia silloin, kun sinulla ei ole kitaraa ulottuvillasi. Otelautahahmotuksessa on kyse siitä, kuinka hyvin ajatuksesi juoksee korvien välissä soiton aikana, eikä niinkään itse teknisestä suorituksesta, joten sitä voi harjoitella erittäin hyvin ilman kitaraa. Otelautahahmotus on muutenkin sellainen osa-alue, jota soittajat harjoittelevat useimmiten aivan liian vähän.

Näin teet harjoittelustasi laadukkaampaa

Sen jälkeen, kun olet saanut harjoittelustasi säännöllistä ja siitä on muodostunut tapa, on aika kiinnittää enemmän huomiota harjoittelun laatuun. Näin voit saada vielä paljon enemmän irti nykyisestä harjoittelumäärästäsi. Mutta tällä on merkitystä vasta, kun olet omaksunut tämän oppaan 6 ensimmäistä kohtaa kunnolla. Mitä järkeä olisi keskittyä tekemään harjoittelustaan laadukkaampaa, jos ei edes ylipäänsä harjoittele? Toteuta ensin kaikki edellä mainitut kohdat omassa harjoittelussasi ja jatka sitten harjoittelusi kehittämistä alla olevien ohjeiden mukaan.

1) Pyri poistamaan häiriötekijät ympäriltäsi, kun harjoittelet.

Tämä on tärkeää, jotta pystyt keskittymään paremmin kun harjoittelet. Kun pystyt keskittymään hyvin, harjoittelu tuottaa parempaa tulosta ja kehityt nopeammin. Aina emme pysty poistamaan välttämättä kaikkia häiriötekijöitä, mutta tässä muutama helppo eliminoitava:

Kännykkä & sosiaalinen media. Laita puhelin äänettömälle ja mieluummin, vaikka toiseen huoneeseen harjoittelun ajaksi.

Telkkari. Vastoin yllättävän yleistä uskomusta, ei ole olemassa harjoitusta, jota voisi tehdä sohvalla samalla, kun katsoo telkkaria. Silloin ei yksinkertaisesti keskity kunnolla harjoitukseen ja TV:tä tuijotellessa kehittää itselleen helposti huonoja tapoja soittoon harjoittelemalla väärin.

Kannattaa keskittyä siis vain toiseen, joko telkkariin ja laittaa kitara pois, tai harjoitteluun ja sammuttaa telkkari.

2) Muista aina keskittyä johonkin spesifiin asiaan, kun harjoittelet.

Tämä on se, mikä saa sinun 15 minuutin harjoittelusi vastaamaan keskivertosoittajan 60 minuutin harjoittelua.

Kun harjoittelet, sinulla tulee olla harjoittelun tavoite selkeästi mielessäsi. Kun harjoittelet tekniikkaa, mitä tekniikkaa harjoittelet? Kun harjoittelet teoriaa, mitä haluat pystyä tekemään paremmin harjoituksen jälkeen? Kun harjoittelet improvisaatiota, mitä asiaa improvisoinnissasi haluat tarkalleen ottaen kehittää paremmaksi?

Otetaan esimerkki: Istut alas harjoittelemaan tekniikkaa. Mitä tekniikkaa tarkalleen ottaen harjoittelet? Otetaan esimerkiksi pikkaustekniikka. Kumpaan käteen keskityt, otelautakäteen vai plekrakäteen? Mitä teknistä yksityiskohtaa tarkalleen ottaen hiot kyseisessä kädessä? Plektrakäden liikkeiden tehokkuutta? Pikkauksen liikerataa? Otelautakäden liikkeiden tehokkuutta? Synkronisaatiota? Miten kyseisen yksityiskohdan harjoittelu tulee tehdä? Mitä seuraat harjoitellessasi? Mistä tiedät, että kyseinen yksityiskohta menee oikein?

Jos et tiedä vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin, sinun on vaikea harjoitella oikeita asioita oikealla tavalla. Jo pelkästään vastausten miettiminen näihin asioihin auttaa sinut oikeille jäljille harjoittelusi kanssa. Jotkin vastaukset joihinkin kysymyksiin ovat tietysti sellaisia, joita ei voi tietää ennen kuin joku kertoo ja opettaa ne sinulle.

Sinun kannattaakin etsiä itsellesi hyvä kitaransoiton opettaja, joka opastaa sinua tämän tason yksityiskohtien kanssa. Voit lukea oppaani kitaransoiton opettajan valitsemisesta, niin tiedät millaisia asioita sinun kannattaa ottaa huomioon opettajaa etsiessäsi.

3) Tekniikkaharjoittelu: Hidasta, mutta muista välillä puskea rajojasi.

Tekniikkaharjoittelussa valitettavasti vain puhtaat toistot lasketaan, joten pidä huoli, että soitat puhtaasti harjoitellessasi. Hidasta tarpeeksi.

Omia rajoja on toki myös välillä puskettava. Tähän hyvä sääntö on käyttää 4:1 suhdetta hitaiden ja nopeiden toistojen välillä. Ensin 4 toistoa hitaasti, täydellisen puhtaasti. Sen jälkeen voit tehdä 1 spurtin, jonka ei tarvitse mennä täysin puhtaasti. Spurtin aikana pusket omia rajojasi ja pyrit parhaasi mukaan tekemään harjoittelemasi asian oikein nopeammassa vauhdissa.

Näin saat tarpeeksi puhtaita toistoja, jotta tekniikka kehittyy eteenpäin. Kuitenkin pusket rajoja joka viidennellä toistolla. Pikkuhiljaa harjoiteltu tekniikka alkaa pysymään kasassa nopeammassakin soitossa. Tämä pitää treenin myös mielekkäämpänä, kun saa revitellä välillä.

4) Tee itsellesi treeniohjelma.

Riippumatta siitä oletko harrastaja vai ammattimuusikko, treeniohjelma tekee harjoittelusta helpompaa. Itseasiassa, mitä vähemmän sinulla on aikaa käytössä kitaraharjoitteluun ja mitä kiireisempää elämäsi on, sitä suuremmalla syyllä sinun kannattaisi suunnitella kitaraharjoitteluasi.

Treeniohjelman laatiminen ei ole mitään hokkuspokkus-magiikkaa tai rakettitiedettä. Se on hyvin yksinkertaista. Tässä vaiheet simppelin, mutta tehokkaan treeniohjelman tekemiseen:

  1. Kerää lista asioista joita haluat harjoitella. Ole mahdollisimman spesifi. Mitä tekniikkaa haluat harjoitella? Mitä teorian osa-aluetta haluat kehittää? Mitä improvisoinnin osa-aluetta haluat kehittää? Mitä haluat kehittää rytmikitarasoitossasi?
  2. Valitse jokaiselle listan kohdalle jokin harjoitus, jolla harjoittelet kyseistä asiaa.
  3. Merkitse listaan, kuinka monta minuuttia harjoittelet kutakin listan asiaa kerrallaan. Tässä kannattaa lähteä mieluummin pienestä liikkeelle ja myöhemmin kasvattaa minuuttimääriä, jos se on tarpeen.
  4. Jaa lista kahtia, kahdeksi erilaiseksi treeniksi. Nimetään ne A- ja B-treeniksi.
  5. Harjoittele yhtenä päivänä A-treeni läpi, seuraavana päivänä harjoittele B-treeni läpi.
  6. Jatka A- ja B-treenien vuorottelua. Jos et pysty jonain päivänä harjoittelemaan ollenkaan, se ei haittaa. Jatka seuraavan kerran siitä treenistä, mihin olet jäänyt.



Näin helposti olet luonut itsellesi treeniohjelman, jossa on A- ja B-treenin ansiosta vaihtelua, joka pitää harjoittelun mielekkäämpänä. Noudata treeniohjelmaasi ainakin 2 viikkoa, jonka jälkeen voit päivittää treeniohjelmaa.

Sinun ei tarvitse vaihtaa kerralla kaikkia harjoituksia, vaan voit aina päivityksen yhteydessä vaihtaa treeniohjelmasta 1-3 harjoitusta. Kun olet tehnyt itsellesi muutaman treeniohjelman, tulee siitäkin tapa ja rutiini. Tämän jälkeen treeniohjelman tekeminen onnistuu helposti 5 minuutissa.

Treeniohjelman laatiminen on taito, joka kannattaa opetella, sillä se helpottaa harjoittelua niin paljon. Sinun ei tarvitse miettiä turhia, vaan treeniohjelma kertoo sinulle mitä harjoittelet milloin. Sinun tarvitsee vain treenata sen mukaan, mitä ohjelmassasi lukee. Näin et tuhlaa aikaasi.

Harjoittelu on taitolaji, mutta kun opit harjoittelemaan oikein ja säännöllisesti, se tuottaa paljon mielihyvää soittotaidon kehittymisen muodossa.

Nyt sinulla on paljon hyvää informaatiota siitä, kuinka saat enemmän irti kitaraharjoittelustasi. Mutta. Pelkkä informaatio ei riitä. Nyt sinun täytyy alkaa toteuttamaan tässä oppaassa mainittuja asioita.

Kun toteutat kaikki tässä oppaassa mainitut asiat, voit olla varma, että harjoittelusi on laadukasta.

Tässä vielä tiivistetty lista oppaassa mainituista asioista. Voit tehdä tästä itsellesi esimerkiksi checklistin:

  1. Järjestä soittovälineet helposti saataville.
  2. Määrittele soittoaika ja harjoitteluaika.
  3. Tee edes vähän joka päivä (säännöllisyys).
  4. Hyödynnä lyhyitä taukoja päivässäsi. Opettele 1-3 tekniikkaharjoitusta tätä varten.
  5. Harjoittele kitaralla jotain heti aamulla herättyäsi.
  6. Harjoittele myös ilman kitaraa. Valmistele 1-2 asiaa, joita voit harjoitella ilman kitaraa missä vain.
  7. Pyri poistamaan häiriötekijät ympäriltäsi kun harjoittelet.
  8. Muista keskittyä aina johonkin spesifiin asiaa harjoitellessasi.
  9. Muista hidastaa, jos jokin asia tuntuu vaikealta.
  10. Tee itsellesi treeniohjelma.



Ei muuta kuin toteuttamaan!

Klikkaa tästä palataksesi takaisin ilmaiset oppaat -sivulle.